MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
11.11.2016

Davídkův sváteční guláš

Snad každá česká rodina má svůj zaručený recept na nejlepší guláš... Davídkův sváteční guláš je tvořen netradičním spojením kopru, worcesterové omáčky a červeného vína, což z něj dělá opravdovou delikatesu.

Nezapomeňte také na staré pravidlo francouzských šéfkuchařů; čím kvalitnější víno do pokrmu použijeme, tím chutnější jídlo z něj vznikne. My jsme použili Cabernet Sauvignon, ročník 2010.

Suroviny

Vepřové přední - krk
Šalotka
Sádlo
3-4 pol. lžíce Worcesterová omáčka
Česnek
Davídkovo paprikové koření
Sušený kopr
červené víno s vyšší tříslovinou (Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah…)

Postup

Na rozehřátém sádle zpěníme nahrubo nakrájenou šalotku. Jakmile nám šalotka zesklovatí, přidáme k ní na kostičky nakrájené maso a 15 minut restujeme. Poté maso zasypeme směsí Paprikové koření, sušeným koprem, zalijeme 3-4 pol. lžícemi worcesterové omáčky a červeným vínem maximálně do dvou třetin masa, aby se nám maso dusilo. Postupně přiléváme víno a dusíme. Vodou podléváme minimálně. Jakmile nám maso změkne, tak guláš ještě dle potřeby osolte.

Doporučujeme servírovat s karlovarským knedlíkem, pro ozdobení můžeme nahoru přidat kopeček kysané smetany s lístkem čerstvé petrželky či libečku.

V případě, že chcete toto jídlo udělat méně slavnostně a více zdravě, místo kysané smetany jako přílohu doporučujeme rukolu, místo knedlíků celozrnné pečivo. V obou případech to chutná skvěle.

Dobrou chuť.

Autor / zdroj: PR

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Setkání příznivců Českého lesa

Ve čtvrtek se v Domě přírody Českého lesa (býv. Stará pošta) v Klenčí pod Čerchovem uskutečnil již 6. ročník akce "Setkání příznivců Českého lesa".

Post

13. října se po celé republice budou číst Hasičské pohádky

Každoročně si 13. října připomínáme Mezinárodní den omezení přírodních katastrof. V tento den budou letos poprvé na stanicích v celé České republice č

Post

Pátrání po bobrech na železné

V sobotu 24. září se od 10 hodin uskuteční v okolí Železné vycházka, kde navštívíme našeho největšího a nejpilnějšího hlodavce – bobra evropského.

Reklama

Reklama

PARTNEŘI

www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu